• HOOFDSPONSOR

  • Lid worden van GAVC?

  • In honderd jaar georganiseerd voetbal in Grou is het woord 'mienskip' nooit ver weg

    De Grouster voetbalclub GAVC bestaat 100 jaar. Aan de hand van het jubileumboek 'Us club út Grou, dy bliuwe wy trou' neemt het Friesch Dagblad een duik in de geschiedenis.

    Zouden deze zes jongens destijds enig idee hebben gehad dat er vanuit hun kleine vereniging een dergelijke grote vereniging zou groeien?' De vraag stellen - en voorzitter Bert Nicolai doet het in het voorwoord van het jubileumboek - is hem beantwoorden. Nee, Douwe de Haan, Klaas Sjoerdsma, Hette S. de Jong, Hans B. de Jong, Fedde Jansma en Fokke Jansma zullen dat vast en zeker niet bevroed hebben toen ze op 22 oktober 1922 in Grou de voetbalclub Victoria oprichtten.

    Met de wetenschap van nu kun je stellen dat de zes mannen met de naam Victoria een succesvolle blik in de glazen bol wierpen. Voetbal 'brûst' ook na honderd jaar nog door het bloed van de kleine zesduizend Grousters. De club mag zich dus best een beetje victoria (overwinnaar) noemen.

    Dat de naam Victoria enkel op pagina 7 van het jubileumboek genoemd wordt zit zo: wegens teveel voetbalclubs met de naam Victoria werden de Grousters door de voetbalbond direct al na de oprichting verordonneerd tot een naamswijziging. Het werd GVC (Grouwster Voetbal Club), een naam waaraan in 1927 de letter 'A' van atletiek werd toegevoegd. Dat was zeker geen loze kreet: aangeschaft werden speren, een slingerbal en een stootkogel.

    De eerste schreden

    Met het eerste 'lederen monster' - voor vier gulden aangeschaft - worden in 1923 op 'leenweilanden' aan de Nesserdyk en later aan de Stationsweg de eerste schreden gezet. Het eerste eigen sportveld, gelegen op de 2e Mar-seize bij de Pikmar (thans te vinden aan de Akkrumer kant van het Prinses Margrietkanaal), wordt op 9 mei 1927 in gebruik genomen. Op dit stuk grond speelt GAVC op 1 oktober 1928 ook de eerste officiële wedstrijd. Leeuwarden 6 wordt met een 3-0 nederlaag naar huis gestuurd.

    Het zijn de pioniersjaren van de club. Jaren ook waarin zowel de spelers als de aanhang nog niet altijd goed weten wat emoties zijn en hoe je er mee om moet gaan. Meer dan eens dient zodoende een Grouster voetballer voor de strafcommissie van de in 1904 opgerichte Friese Voetbalbond (FVB) te verschijnen. En het bord bij de ingang van het veld waarop te lezen valt dat het publiek zich 'niet mag bemoeien met de beslissingen van de scheidsrechter' is er door het bestuur natuurlijk ook niet zonder reden geplaatst.

    Op 13 april 1930 viert GAVC het eerste sportieve succes als het de titel in de 3e klasse A van de FVB pakt. Twee jaar later is het alweer prijs: kampioen van de 2e klasse A van de FVB. In de tussenliggende periode is er ook keihard aan de huisvesting gewerkt: met als resultaat dat er een houten kleedgelegenheid (met waterleiding) gerealiseerd is.

    Schaarste

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft GAVC het, net als ieder andere sportclub, zwaar. Er is een schaarste aan spelers (meerdere leden worden in Duitsland te werk gesteld en anderen zijn ondergedoken), maar ook aan materiaal. Het komt daarom zover dat het bestuur trainen op klompen moet verbieden: de ballen lopen te veel schade op! Ook nadat de bezetter is verdreven is het vooraleerst behelpen. Voetbalschoenen, ballen en kleding zijn schaars en daarnaast is er een grote uittocht van jongeren die als militair worden uitgezonden naar Indië.

    In de jaren van opbouw pikt ook GAVC haar graantje mee: de club verhuist in het seizoen 1951-1952 naar de Nesserdyk aan (in die tijd) de rand van het dorp. Het zal de komende (bijna) zestig jaar de warme thuishaven van de club zijn. Op deze plek wordt menig hoogtepunt en ook menig feest gevierd. Het ledenaantal van GAVC (waar de 'A' van Atletiek in 1976 officieel de betekenis krijgt van Amateur) stijgt naar grote hoogten. Dit heeft echter ook zijn schaduwzijden. Met name de trainingsvelden zijn niet tegen zoveel 'geweld' bestand. Dat, gevoegd bij het feit dat de omgeving rond het complex volgebouwd is, doet de roep naar een nieuw sportpark steeds luider worden.

    In 2010 wordt de wens vervuld wanneer aan de A32 het huidige sportpark Meinga, waarvoor de eerste plannen al in 1987 zijn gemaakt, in gebruik wordt genomen. Al in het eerste seizoen op die nieuwe plek viert het eerste elftal het kampioenschap van de derde klasse A. Zeven seizoenen later wordt dat kunststukje in de tweede klasse K herhaald, waardoor GAVC zich na bijna honderd jaar voor het eerst eersteklasser mag noemen. Het avontuur duurt uiteindelijk drie jaar.

    Van zondag naar zaterdag

    Uitgerekend in het jubileumjaar 2022 stapt GAVC over van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Daarmee volgt de club de trend die een paar jaar eerder in district Noord is ingezet. Het is, met name voor de 'oudere garde' die opgegroeid is met voetballen op zondag, even wennen. Maar goed, het is de keuze van de spelende leden. En het voordeel is dat GAVC nu weer in een competitie met louter Friese ploegen speelt. Nadeel is wel dat Meinga te klein is voor 'alles op zaterdag', zodat de thuiswedstrijden van het eerste elftal pas om 16.00 uur kunnen beginnen.

    Het is een voetnoot in honderd jaar georganiseerd voetbal in Grou. Honderd jaar, waarin 'mienskip' een woord is dat nooit ver weg is. Die betrokkenheid maakt dat GAVC meer is dan een voetbalclub. Grou-sters die niets met 'de voetbal' hebben merken dat in ieder geval op de laatste dag van het jaar. Al een halve eeuw is it 'oaljekoekbakken' van GAVC onovertroffen.

    Het jubileumboek 'Us club út Grou, dy bliuwe wy trou' 100 jaar GAVC wordt vrijdagavond 6 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie gepresenteerd. Van 19 tot en met 25 juni wordt het eeuwfeest met tal van activiteiten gevierd. Zie: https://gavc100jaar.nl/

     

    Bron: Friesch Dagblad